BULGARIAN SOCIETY FOR NON-DESTRUCTIVE TESTING
НАЦИОНАЛНО НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО ПО ДЕФЕКТОСКОПИЯ
BG S NDT
ННТДД

СЪОБЩЕНИЯ

 

03.03.2021

ГАБИ  ШОЕФЕдин от създателите на безразрушителния контрол в Израел ще празнува на 3 март 2021 г. своята 90-годишнина.
Той е почетен член на Българското Национално научно-техническо дружество по дефектоскопия. Носител е на най-високата награда на дружеството – наградата на името на създателя на Българското Дружество „Славчо Попов“. Удостоен е със „Златна значка“ от Федерацията на научно-техническите съюзи по машиностроене в България.
Почетен член (Fellow) на Английското дружество по безразрушителен контрол.
Почетен Президент на Израелското Национално дружество по безразрушителен контрол.Габи Шоеф е един голям и скъп приятел на България.

Той е създател на едноименната фирма „GABI SHOEF“ Ltd. с модерни лаборатории за мониторинг и безразрушителен контрол в областите на космическата и химическата промишленост, машиностроенето, сигурността, строителството и инфраструктурата, съоръженията под налягане, резервоари за гориво и много други. В настоящия момент в неговите лаборатории работят около 130 инженери, дипломирани инспектори и административен персонал. Те се намират в градовете Хайфа, Беер Шева и Явне, където е и централата на фирма „Габи Шоеф“ Ltd., разположена във впечатляващо красива сграда.Красивата сграда на централата на фирма Габи ШоеfLtd. в гр.Явне


Габи Шоеф поддържа тесни връзки с организации и дружества за безразрушителен контрол от целия свят. Фирмата му е получила международно признание и е акредитирана да изпитва и сертифицира инспектори по  безразрушителен контрол.
Като Почетен Президент на Израелското Национално дружество по безразрушителен контрол, Габи Шоеф продължава да участва активно в неговата дейност. Той стои зад издаването на ежегодното списание забезразрушителен контрол, наречено в Израел „News of NDT“. Присъства на много национални и международни конференции по безразрушителен контрол, където е изнесъл десетки доклади. По този начин допринася активно за обмена на знания и новости между колегите му в тази така важна област.
Всъщност, когато през 1962 г. Габи Шоеф започва своята дейност, в Израел вече има няколко лаборатории, които правят радиографичен безразрушителен контрол на заварени съединения на тръби. Той, като офицер в авиацията, основава първата по онова време модерна лаборатория за безразрушителен контрол. Развива методи, които се използват и в много други сектори. Измежду тях са: Изпитване на корозия с паралаксно облъчване, цветна радиография и изпитване на различни военни продукти. Основава учебен център, в който са учили няколко поколения инспектори по безразрушителен контрол.
Днес, на неговата напреднала възраст, след като прехвърля дейността на компанията на синовете си дтн. инж. Йоси Шоеф и маг. инж. Иагил Шоеф, Габи не почива на лаврите си. Той продължава да работи всеки ден и да навлиза непрекъснато в нови области. Въвежда на практика технология за възстановяване якостта на бетона („подмладяване“) с 20-30 години на сгради и мостове. Хлоридите проникнали в бетона, застрашават с корозия желязната арматура.По тази технология, те намират пътя си към повърхността на бетона и го напускат. Друга много важна, въведена от него в практиката технология, е изпитване на артилерийски дула. В областта на мониторинга прилага изпълнението на нова технология при изграждането на метрото на Тел Авив.
Габи е роден във гр.Варна, България през 1931 г. Баща му е бил технически директор във фабрика за метални изделия и вероятно от него е наследил влечението си към работата с металите.
В началото на Втората световна война германската армия влиза в България. През 1943 г. българските евреи биват депортирани в центрове, от които трябва да бъдат отведени в лагерите за унищожение. Семейство Шоеф е било депортирано от дома си в гр. Нови пазар. Бащата на Габи е бил изпратен на принудителен труд за издигане на дига в гр.Свищов.
През месец март 1944 г. евреите е трябвало да бъдат депортирани за Полша в лагери на смъртта. Влаковете обаче не пристигнали. С намесата на българската интелигенция, Църквата и Цар Борис ІІІ техният живот е бил спасен.
От 1943 г. 12-годишният Габи работи във фабрика за порцелан в гр. Нови Пазар и с количка пренася каолин и пясък.
Войната приключва през 1945 г. с унищожението на шест милиона евреи. Стотици хиляди бежанци са търсели пътя към Израел. През 1947г. Англия налага морска блокада, за да не допусне бежанците към Израел. В тези тежки времена, всеки желаещ да достигне до Израел е трябвало да пробие английската блокада и да се бори за независимостта на новата държава. По това време ръководителя на България, Георги Димитров позволява на 1000 еврейски младежи да напуснат страната и да заминат за Израел. Габи е един от тях. Гемията, с която заминават попада в страшна шестдневна буря, заловена е от британския морски флот и всички емигранти са отведени в концентрационен лагер на остров Кипър. След няколко месеца 200 младежи получават правото да заминат за Израел със специална виза, поради малолетната им възраст, между които е и Габи.


Габи Шоеф пристига в Израел от България на 17 годишна възраст

             Габи Шоеф стъпва на израелския бряг бос, само с една риза и чифт къси панталони. Навсякъде се водят престрелки. Изпратен е в селскостопанска комуна - кибуц, намиращ се на фронта, за който се очаквало да бъде нападнат всеки момент. Габи се включва в защитния отряд на кибуца. Времето му е било разпределено между защитата на кибуца, работа и изучаване на материал, необходим за изпитна матура, която се реализира няколко години след това. По-специално се интересувал от механика. След година и половина той се мобилизира в специални командо части, където минава курс за отрядни командири и като сержант командва взвод на “Нaхал” в кибуц “Яд-Мордехай” на ивицата Газа. Там продължава бойна дейност и участва в сраженията. След това минава курс за пехотни офицери и служи като инструктор в курс на отрядни командири.
След две години напускa войската и се специализира като механик на големи дизелoви двигатели. Там работи като началник група и така всъщност започва професионалния си път.


През 1963 г. Габи Шоеф получава награда от началник щаба на Израелската армия, генерал Ицхак Рабин за разработване на нови методи в лабораторията за безразрушителен контрол на военно-въздушните сили на Израел

Габи е призован в родната армия, където преминава курс за инженери от офицерския състав, въпреки че вече е бил пехотен офицер. През 1962 г. той се запознава за първи път с безразрушителния контрол. Отначало с курс в Техническия университет в гр.Хайфа, а след това и в Англия. Когато се завръща, той основава Лабораторията за безразрушителен контрол на военно-въздушните сили. Разработва нови методи, за които получава награда от началник щаба, генерал Ицхак Рабин.
През 1964 г., когато е вече с чин майор, Габи е изпратен в командно-щабно училище, където защитава дипломна работа на тема „Приносът на безразрушителния контрол за надежността на военните оръжия към осмото десетилетие“. За тази своя работа, в която разглежда контрола когато светът ще бъде в осмото десетилетие, той печели изключителна награда и дипломата му е връчена лично от тогавашния министър-председателя на Израел - Леви Ешкол.


Министър - Председателя на Израел - Леви Ешкол, връчва диплома на Габи Шоеф през 1964 г. за защитена дипломна работа на тема “Приносът на безразрушителния контрол за надежността на военните оръжия към осмото десетилетие”

Началникът на военната авиация, генерал Езер Вайцман го назначава на поста Началник на клона за качествен контрол. Изпратен е на обучение в областта на качествения контрол в заводите „Марсел Дасо“ в Франция и на още няколко места в САЩ и Англия.
През 1971 г., на 40-годишна възраст, той започва да търси своя път в цивилния живот. Живее със съпругата си Нурит, която е била сержант-инструкторка на леко оръжие и взводен командир в частите, където Габи е служил като пехотен офицер. В малкия им апартамент в гр.Холон той основава своята първа лаборатория за безразрушителен контрол. Заминава за САЩ, където в фирмите “Прат § Витни” и “General Electric” Ltd., издържа изпити за трето ниво по класическите методи на безразрушителния контрол. Малко по-късно основава фирмата си “GABI SHOEF” Ltd, която скоро се превръща във водеща компания за безразрушителен контрол в Израел. В нея основава център за обучение, в който стотици студенти получават нужните знания и квалификация за специалисти по безразрушителен контрол (NDT specialists).      
През годините Габи Шоеф е публикувал много трудове и статии в професионални списания в Израел и чужбина. През ноември 2002 г. е удостоен с престижната награда „Златни крила“ от Асоциацията на военната авиация на Израел за технологично постижение в областта на контрола на авиационна техника. На 20 ноември 2011 г. получава благодарствена диплома от Израелската Асоциация за качествен контрол за дългогодишната си дейност за насърчаване на качеството и върховните му постижения в страната. Неговото възпитание на ръководител, службата му в Израелската армия и авиация му дават качествени ценности, с които той не прави компромис. Габи търси съвършенството и изисква същото от своите служители във фирмата, както и честност, всеотдайност и инициативност. Вярва, че потенциала на човек е далеч по-голям от този, които той познава в себе си. Габи просто не приема думи като „трудно“ или „невъзможно“. „Трябва да вложите мисъл, труд и усилия, да анализирате всички проблеми и винаги да преценявате инвестицията спрямо ползата от нея“, казва той.
Габи е баща на двама синове и една дъщеря. Дядо на 11 внуци и 9 правнуци. Дори и днес, независимо от напредналата му възраст, става всяка сутрин и отива на работа, където остава дълги часове.
Той казва: „Има много проблеми, които трябва да намерят своето разрешение и много нови методи за изпитване“. Добавя: „Гордея се с нашите постижения, но не съм ги направил сам. Нашите лаборатории се управляват от опитен мениджмънт и отлични служители, и всеки от тях допринася със своята отдаденост в съответствие с основните ценности, които съм внедрил в организацията. Надявам се, че посоченият от мен път ще продължи да води фирмата ни и цялата област към по-нататъчни постижения като запазва нашата уникалност на национално и международно ниво.“


Габи Шоеф получава престижната награда „Златни крила“ от Асоциацията на военната авиация на Израел за технологично постижение в областта на контрола на авиационната техника – ноември 2002 г.

Във връзка с 90-годишнината на Габи Шоеф, кратко интервю с юбиляря проведе Заместник председателя на Националното научно-техническо дружество по дефектоскопия на България – маг.инж. Райчо Димитров.

Р.Д. През месец декември 2018 г. в гр.Тел Авив се проведе Международна конференция по случай 20-та годишнина от създаването на Израелското дружество по Безразрушителен контрол. Тази конференция беше почти българо-израелска. Каква е причината?

Г.Ш. Това е вярно. Участва една внушително голяма делегация от България. Причината е, че имаме много тесни връзки с тях. Нашите отношения са почти семейни. Помагаме си един на друг и в местни, и в международни форуми.

Р.Д.  Какво са за теб България и българският народ?
 
Г.Ш. България е за мен родина и я чувствам като най-близка от всички други страни. Българският народ е един от най-благородните народи. Тя е единствената страна в Европа, която спаси всичките си евреи от унищожение. Между този народ израстнах. Изучавах неговата история, познавам неговите герои на Освобождението, както и неговите писатели. Българинът е честен, трудолюбив и старателен. Той е патриотичен и с геройство се отбранява, когато е необходимо.

Р.Д. При теб работят десетки специалисти от България всяка година. Защо ги предпочиташ, дали защото са българи?

Г.Ш.  Ако трябва да съм искрен, да. Но, както казах преди, специалистите от България са и много добри професионалисти. Всички минават там обучение, изпити и сертификация. Те са много честни и старателни и работата с тях е удоволствие.

Р.Д.  Габи, ти изискваш от тези, които работят при теб честност, старателност и съвършенство. Кое те кара да го правиш? Твоето възпитание ли?

Г.Ш.  Да, така е. На първо място, това възпитание ми бе дадено от моите родители. Израснах сред българи и както казах преди, това са качества, които се придобиват от средата, в която живееш. Не случайно хората казват, че първите 7 години са най-важните в живота на човека. Най-доминантното за мен обаче беше службата ми в армията и авиацията, където се намират най-доблестните синове на народа ни.

Р.Д.  Какво е най-важното нещо, което си направил в живота си?

Г.Ш.  Най-важното нещо за мен е участието ми във войните за отбраната на моето отечество - Израел. Тук, преди 3100 години са живеели моите деди. Тук, Цар Саул, който за мен е най-героичният, създаде нашата държава. Както всеки народ имахме времена на победи и гибел. 2000 години бяхме без наша собствена държава. Народ, който не може да се защити – изчезва, но ние успяхме да оцелеем въпреки че преминахме през Холокоста.Там бяха унищожени 6 милиона души от моя народ. Днес, ние сме силни и аз се гордея с моя принос за това.

Р.Д.  Какво би казал за твоя народ?

Г.Ш.  Ние сме народ както всеки друг в света. Имаме и с какво да се гордеем - дали сме на света Монотеизъм (единобожие), Десетте божи заповеди и Християнството, която според мен е най-социалната хуманна религия в света. Горди сме и със своите 197 учени, които са получили Нобелова награда в най-различни области на науката.
Израел ще продължи да съществува и да дава своя принос към човечеството!

Р.Д.  Благодаря ти много и бъди жив и здрав още дълги години!

От приятелите:


07.04.2020 „Мултитест” ООД  в партньорство с Институт по Механика при БАН успешно приключиха изпълнението на проект BG16RFOP002-1.005-0033-C01 „Разработване на автоматизирана ултразвукова система за контрол на тръбопроводи и конструкции и оценка на механичното им напрегнато състояние” по процедура „Разработване на продуктови и производствени иновации” на ОП „Иновации и конкурентоспособност” 2014–2020 г.
Допълнителна информация може да изтеглите оттук.
19.12.2019 На 08.02.2020 г. в сградата на Имех–БАН, ул. „Акад. Г. Бончев“, блок 4, зала 510 от 10:00 часа ще се проведе Общо събрание на ННТДД.
Пълномощно,с което да дадете право да ви представлява друг член на ННДТТ на Общото събрание на ННТДД, може да изтеглите оттук.
Обява в ДВ 98/13.12.2019 г.:

23.04.2019 По време на конференцията “NDT Days 2019” в сесия „Безразрушителен контрол на изделия и конструкции“ на 21 юни от 8:30 до 10:30 ще бъдат представени резултати от работата по  договор BG16RFOP002-1.005-0033-C01, по процедура „Разработване на продуктови и производствени иновации” на ОП „Иновации и конкурентоспособност” 2014–2020 г.
В проекта участват служители на „Мултитест” ООД  в партньорство с научен персонал на Институт по Механика при БАН.
Допълнителна информация може да изтеглите оттук.
20.09.2018 Излезе първият том от международното списание NDT Days.
Може да се запознаете с публикуваните материали на страницата на списанието.
   
Полезни връзки:

Реклама:

Лаб. МДБК
  © Национално научно-техническо дружество по дефектоскопия 1962-2020